2 Kasım 2011 Çarşamba

küçük yatırımcı bu dönemde ne yapmamalı?

1.PANİK YOK
2.PROAKTİF OLMA ÇOK YAVAŞTA OLMA
3.EFEKTİF ZARARI DURDUR MANEVRASI VE KAR REALİZASYONU YAP

Bu oynak dönemde ülke liderlerinin ve merkez bankalarının piyasaları speküle ettiği dönemde ekonomik akışı çok iyi okumak bile karlı statejinin garantisi değil. 1 hafta önce doların yükselme potansiyelini görmüş olan birtakım  yerli yatırmcı 1.85 ortalamadan 2 milyar dolardan fazla alış yapmış. Merkez bankasının piyasa spekülasyonu ile 1,75'in hemen altına indi. Şimdi 1.80 sınırına dayandı. (bu zarardan merkez bankası sorumlu değil mi şimdi ) Bu noktada merkez bankası yatırmcının elini kolunu bağlıyor. Yatırımcı piyasalardaki bu günkü olumsuz havanın devam edeceğini ön görüp dolar alıp mevcut birikiminin değer kaybetmesini önlemek istiyor ancak yine merkez müdahale ederse peki müdahale etmez ise... (serbest piyasa ekonomisinde olmaması gereken bir değişken merkez bankaları bir piyasa oyuncusu yada bir piyasa kabadayısı gibi davranmamalı )  Bu durumdu merkez'in kararını bilen haksız bir üstünlük kazanmış olacak. Merkez bankası büyük piyasa oyuncularının gözünü korkuturken küçük yatırımcıyı bir çıkmaza sürüklüyor. Eğer kafasında net bir sınır varsa onu koysun ve yatırımcıda ona göre davransın ya müdahele olmaz ise ihtimali kalmasın. (Aslında kuru kendi haline bırakmak piyasanın kendi dinamiklerinde denge bulmak daha rasyonel olacaktı)
Sonuç itibari ile piyasalardaki belirsilik bizde merkez bankasının tahmin edilemeyen tutumları ile artıyor. Sonuçta ön gördüğünüz piyasa koşulları gerçeklesse bile yatırım yaptığınız araç zarar edebilir. Ancak volatilite arttığı için sakin olmakta fayda var. İdieal olanı yükselen dalgadan yükselmekte olan dalgaya geçiştir ancak. Panik olup tersine düşmüş dalgadan düşen dalgaya geçmemek gerekir. Örnekle şu an hisse senedi olan yatırımcı bu günki abartılmış haberler ile hisse senedini satıp dolara geçti ancak hisse senetlerinde bir yükselme ve dolarda bir düşmeye yakalanabilir yani düşüşünü tamamlamış yatırımdan yükselişi tamamlayıp düşüşe geçmiş yatırım aracına binmiş olabilir. Bu nedenle  belli bir yükseliş göstermiş yatırım aracına geçmememk gerekir. O süreyi likitte beklemek günlük faizler ile zamanı değerlendirmekte fayda var.
PROAKTİF OLMA (burda yine merkez bankasına bir eleştiri var ) Bu kadar belirsiz ortamda piyasaya yön veren kişi değilsen piyasadan çok önce davranma. Şu günlerde hiç bir şey beklendiği gibi değil hatta hiç bir şey göründüğü gibi değil. Ancak bazı dalgalardan kar sağlamak için de her koşulun muntazam olmasını bekleme
ZARARI DURDUR: Küçük yatırımcı büyük gururu sahip oluyor. Zarar etmeyi bir türlü hazmedemiyor. Bu bir amatörlük. Hala bu duyguda olan küçük yatırımcı mümkün olduğunca az para ile hisse senedi yatırımı yapsın. Bu süre zarfında kaybetmeyi öğrenmekte fayda var. Belli bir zararda gidiş hatta belirgin bir düzelme işareti yoksa pozisyonun yarısını sat biraz düştü bir yarım daha sat  yine gidişe göre tekrar alımlarla maliyet düşür.
KAZANDINSA SAT: Satmasını bilmeyen kazanamaz. Bunun için düşüştekinin tersine bir manevra ile yükseldikçe sat. % 10 kazındın yarısını sat % 5 daha kazandın bir yarım daha sat. Eğer hareket net öngörülebiliryor ise daha çok sat.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder