15 Kasım 2011 Salı

Rekor kıran cari açık ve kaçan tarihi fırsat

Cari açık rekor kırdı. 9 ayda 60 milyarı aştı.(http://www.cnnturk.com/2011/ekonomi/genel/11/15/cari.acik.9.ayda.60.milyar.dolari.asti/636773.0/index.html Dünyada cari açığın milli gelire oranında  lider konuma geldik. Şu ara çok popüler Yunannistan'a bile fark attık.  Ekonomimizin kırılganlığı sorunu son 10 yıldır. aynen devam ediyor. Oysaki 2008 Lehman krizi'ne 2001 krizinde Kemal Derviş yönetimindeki ekonomi yöneticilerimizin aldığı önlemler nedeniyle bu 7 senede ayağımızı yorganımıza göre uzatma konusunda başarılı idik. Şu anki ekonomi yöneticilerimizde bu ayağını yorganına göre uzatma işine devam ettiler ancak 2008 krizine sağlam bir mali yapı ile giren Türkiye'nin üretici bir ekonomiye geçmesi gerekiyor idi ancak bu tarihi fırsat elimizden kaçtı ve şu an cari açık konusunda  nerdeyesek ordayız ve tren kaçtı yakalamak için bizim atlarımızın çok koşması gerekecek ve at arabamızın dizginleri bizim elimizde değil. Türkiye belki yüzyılda bir rastlanacak bir fırsatı elinden kaçırdı. Herkesin mali kriz yaşadığı bir dönemde biz sağlandık ancak bu fırsatı faydamıza kullanamadık. Bu gün herşey kalıcı ve sağlam bir gelişme gösterebilirdi. 2008 krizi Türkiye için tarihi bir fırsattı teğet geçmesi ile övünmek de doğru değildi Türkiye'nin mevcut sağlam yapısını görmezden gelen eleştiriler de doğru değildi. Kafa kafaya verip bu tarihi fırsatı büyük bir atılımın başlangıcı haline getirmek gerekirdi. Ama malesef kafalarımız hep çok karışıktı şimdi olduğu gibi.

Bu gün Bloombetg tv akşam haberlerindeki konukların 3/4 'ü şuna yakın bir benzetme kullandı: Bu sorun  yüksek tansiyonla yaşayan hasta gibi bir süre böyle idare eder ancak günün birinde küt diye götürür felç yapar. Evet konuya gelecek yansıması ile bakan bu anlayışın sağlıklı ve koruyucu olduğunu düşünüyorum. Haklılık payı yok diyebilir miyiz? Diyemeyiz. Ve bu tansiyon vücuda bir hasar vermiştir. Ve henüz düşürebilme olasılığımız yok. Orta vadeli planında  cari açığı düşürme değil de bunun finanse edilebileceği anlayışı ile yapılmış.

Biz küçük yatırımcı için bu haberin ve mevcut cari açığın önemi nedir ? (bahsedilen risklerin bizim ülkemizin ekonomisi olmasının dışında)

1. Henüz yabancı para cinsinden not artırımı söz konusu değil
2. Yunanistan bile daha fazla cari açık vermemiz Türkiye ile ilgili bir olumsuz koşulda bizim başımızı ağrıtacak bu nedenle henüz Türkiye hisse senetleri çok uzun vade için uygun değil.
3. Her zaman temkinli olmak ve uzun vadeli hayaller kurarken ayakların yere basmasında fayda var.

Bu cari açığın bahane edildiği serbest düşüş günleri göreceğiz henüz değil ama.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder