2 Mayıs 2015 Cumartesi

SON FED TOPLANTISI VE SONRASI İÇİN BİRAZ KARAMSAR BİR TAHMİN

(BURADA YAZILI OLANLAR KİŞİSEL TAHMİN DENEMESİNDEN DAHA FAZLASI DEĞİLDİR. YANİ YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. HER TAHMİN BİR YANILMA PAYI İÇERİR)
Son FED toplantısının netleştirdiği konu faiz artırım hedefinin kesinlikle 2015 yılı içinde olacağı konusu oldu. Düşük gelen büyüme rakamları geçici olarak görüldü ve şöyle bir ifade kullanılmadı. ABD ekonomisindeki zayıf duruş nedeniyle faiz artırım kararını geciktirebiliriz gibi bir ima gelmedi. Aksine bu zayıf veriler. Geçici olarak görüldü.
Kişisel tahminim faizin küçük bir ihtimalde olsa 2016'ya kalabileceği yönünde idi. Büyük olasılıkla 2015 son toplantısı diye düşünüyordum.
Son toplantı 2016 olasılığını masadan kaldırdı. Yılın son toplantısını bekleme olasılığını ise azalttı. Düşük oranda bir faiz artışı muhtemelen Eylül ayında yapılacak.
Son toplantının bir önemli noktası ise Haziran olasılığını masadan kaldırmaması. İyiden daha iyi veriler durumunda Haziran da masada.
Sonuç Dolar endeksindeki düşüş iyi gelen verilerle yeniden yönünü yukarı çevirecektir.
Bu bloggu okurken son yazıyı okursanız eksik kalır. 1 yıl öncesinde yazdığım dolar çağı görüşümden henüz vazgeçmiş ya da doların yükselişinin bittiğini söylemek için erken.  Bir kaç ay önce Savunduğum dolarda bir düzeltme olasılığı idi Bu düzeltme TL bazında iç siyasi gerilim nedeniyle ve merkez bankasının etkisiz tavırları nedeniyle çok küçük düzeyde kaldı. Euro bazında 1,12 lere gelen endeks buradan döndü. Bir kaç iyi veri ile endeks bu kez daha güçlü geriye gelebilir. Faiz kararı çımadan önce 1'in altını ön görüyorum.
Dolar endeksi ise tarihi zirvesini deneyebilir.  Doları düşürebilecek en güçlü etkiler endeksi sadece 94'lere düşürdü. Bu oldukça zayıf bir etki. Yani dalganın gücü yükseliş yönünde. Dolar endeksinde % 10 ila -20 'lik bir yükseliş söz konusu olabilir.
Tüm bu yöndeki gelişmeler Mali endeksi 90 bin seviyesine indirebilir. yani % 20'lik bir düzeltme. Bu uç noktada bir düşüş. gerçekleşme süresi 30-45 gün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder